Koningin Máxima bezoekt Delftse onderzoekers en innovaties bij TU Delft

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt woensdagmiddag 18 mei samen met Eurocommissaris voor innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugd, Mariya Gabriel de TU Delft. Het bezoek staat in het teken van wetenschap en innovatie. Dat meldt de Rijksoverheid.

Het bezoek start met een rondleiding door de labs van de afdeling Bionanoscience van de faculteit Technische Natuurwetenschappen. De wetenschappers van het zogeheten European Synthetic Cell Initiative vertellen over hun onderzoek naar de kleinste bouwstenen van cellen. Ze zoeken uit hoe deze bouwstenen precies in elkaar zitten om zelf de eerste werkende, kunstmatige cel te kunnen maken. Tijdens het bezoek wordt met de wetenschappers gesproken over de technologische en maatschappelijke impact van hun onderzoek.

Proeftuin 

Vervolgens wordt The Green Village bezocht; een proeftuin op de campus van de TU Delft. In deze proeftuin worden innovaties voor onder andere het verduurzamen van een bebouwde omgeving getest. Op het terrein staan huizen die bewoond worden waardoor nieuwe technieken direct op de behoeftes van de bewoners kunnen worden afgesteld.

Innovatie-ecosysteem 

Aansluitend vindt er een gesprek plaats over het innovatie-ecosysteem van de universiteit. Verschillende Delftse oprichters van start-ups delen hun ervaringen met het ondernemerschap. Wetenschappers vertellen over de relatie tussen hun onderzoek en de weg naar de maatschappij. Een van de gespreksonderwerpen is welke maatregelen kunnen helpen om innovaties sneller op de markt te krijgen.

Quantumcomputers en quantuminternet 

Het bezoek wordt afgesloten met een rondleiding bij QuTech, het Delftse onderzoeksinstituut waar wetenschappers werken aan onder andere quantumcomputers en quantuminternet. Deze nieuwe technieken kunnen grote consequenties hebben voor de digitale samenleving van de toekomst. In het lab spreken Koningin Máxima en de Eurocommissaris met wetenschappers en met de oprichters van start-ups die nu al werken met de nieuwste quantumtechnieken.

Door: Nationale Onderwijsgids