Tijdens Expeditie NEXT blazen kinderen universiteit Franeker nieuw leven in

Duizenden kinderen nemen op 6 mei de binnenstad van Franeker in en laten de oude universiteit voor een dag herleven. Om kinderen vroeg kennis te laten maken met de waarde van wetenschap organiseert de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) de tweede editie van Expeditie NEXT: hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen.  NWA werkt samen met hogescholen, universiteiten, wetenschapsmusea uit heel Nederland en de Academie van Franeker. Het festival vormt de aftrap van de Arcadia, een culturele manifestatie van 101 dagen in Fryslân. Grote namen zoals Diederik Gommers, Eveline Crone, Klaas van Kruistum en Dennis Wiersma (minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs) leveren een bijdrage aan het festival. Dat meldt Expeditie NEXT.

“Vertrouwen in de wetenschap is essentieel voor een goed functionerende samenleving. Daarom willen we de kinderen op een laagdrempelige manier laten zien hoe wetenschap werkt, dat wetenschappers oplossingen zoeken en vinden voor de problemen van deze tijd, maar vooral ook laten ervaren dat onderzoek doen leuk is. Wellicht inspireren we op deze manier een nieuwe generatie wetenschappers”, vertelt Marcel Levi, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), over het doel van het kinderwetenschapsfestival. Dit past in de bredere visie van de NWA om de waarde en het belang van wetenschap aan de Nederlandse samenleving te laten zien.

Wetenschat 

Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, geboren en getogen in Franeker, opent Expeditie NEXT in de Martinikerk. Dat doet hij door de sleutel van de Wetenschat te overhandigen aan kinderburgemeester van gemeente Waadhoeke Wende Sinnema: “Ik vind het superleuk dat er zoveel wetenschappers op 6 mei naar Franeker komen. Ik kijk er enorm naar uit om samen met mijn vrienden op wetenschappelijke expeditie te gaan en samen die Wetenschat te vullen met alle kennis.”

Festival 

Het historische centrum van Franeker wordt een festivalterrein voor de wetenschap. Bij ruim 100 activiteiten verdeeld over 16 locaties in de binnenstad (in winkels, kerken, cafés maar ook op het Kaatsveld en het Eise Eisinga Planetarium) kunnen kinderen de wetenschap ontdekken. Het festival werkt nauw samen met de gemeente. Heel de stad is betrokken bij de organisatie van het festival. Burgemeester Marga Waanders vertelt: “In Fryslân hechten we veel waarde aan mienskip. Ik ben daarom ook trots hoe Franeker haar beste beentje voorzet. Bewoners hebben zich aangemeld als vrijwilliger en onze ondernemers leveren een bijdrage op de dag. De stad heeft een bijzondere wetenschappelijke traditie. Ik vind het mooi dat kinderen met de geschiedenis van de stad kennismaken en hopelijk inspireert het hen.”

Nederlandse musea 

Tijdens het festival speelt innovatie in wetenschapscommunicatie een grote rol. Nederlandse musea zijn toonaangevend in het presenteren van aantrekkelijke opstellingen voor een breed publiek. Daarom heeft de NWA een open call uitgezet onder Nederlandse musea om plannen te ontwikkelen voor innovatieve en vernieuwende wetenschapsopstellingen om zo wetenschapscommunicatie een impuls te geven. Uiteindelijk zijn uit alle inzendingen Discovery Museum, Cosmos Sterrenwacht, Museon, het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium en het Martena Museum geselecteerd om daadwerkelijk een opstelling te maken die in première gaat tijdens het festival. 

Expeditie NEXT 

Expeditie NEXT telt 113 activiteiten waarvan 31 opstellingen, 28 workshops, 11 experimenten en 3 live onderzoeken met ruim 200 wetenschappers. Om kinderen en hun verzorgers daar doorheen te leiden neemt de fictieve Professor Nova NEXT ze mee op zes verschillende expedities die de breedte van het wetenschappelijke veld laten zien. Kinderen kunnen van alles doen en beleven tijdens die expedities. Zo geeft eerste vrouwelijke Nederlandse astronaute Mindy Howard een college over hoe je astronaut wordt. Bij ‘Vraag Maar Raak’ stellen kinderen samen met presentatrice Anna Gimbrère vragen aan bekende wetenschappers zoals Anne Schulp, Marcel Levi en Eveline Crone. Andere opvallende gasten zijn Rico (Opgezwolle), Britt Dekker en Boy de Experimenteer Expert.

IMPACTLAB, een interuniversitaire onderzoeksgroep van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden, meet op Expeditie NEXT de effecten van wetenschapscommunicatie op kinderen en hun verzorgers. Ward Peeters, onderzoekscoördinator van IMPACTLAB vertelt: “Naar de beleving van wetenschap in festivalvorm is in Nederland nog weinig onderzoek gedaan. We begeleiden verschillende activiteiten op het festival en willen, samen met hen, drie vragen beantwoorden, namelijk wie bezoekt het festival, hoe wordt het beleefd en wat nemen de bezoekers mee naar huis? Dit doen we niet door middel van een vragenlijst, maar op creatieve manieren. Zo vragen we kinderen bijvoorbeeld om hun mening te geven en zo de schatkist van de Wetenschat te vullen. Op die manier onderzoeken we hoe Expeditie NEXT kan bijdragen aan het verkleinen van de kloof tussen de maatschappij en de wetenschap.’

Twee gratis drankjes 

Kinderen onder de 18 jaar mogen gratis naar het festival. Volwassenen betalen voor hun kaartje 7,50 euro. Op de dag van het festival ontvangen zij hiervoor twee gratis drankjes. Er zijn nog kaarten beschikbaar via www.expeditienext.nl.

Door: Nationale Onderwijsgids