Normal_techniek-460013-1__1_

Jongeren enthousiast maken voor de techniek. Hoe doe je dat? Bedrijven die actief zijn in de technische sector kunnen zich binnen het Jet-Net & TechNet Loket openstellen voor een gastles of bedrijfsbezoek, en komen hier in contact met geïnteresseerde scholen. Dat levert interessante gastlessen op, zo ondervonden ook het Don Bosco College in Volendam en het bedrijf TNO-ICT.

 

Belang Jet-Net & TechNet Loket

Het enthousiasmeren van jongeren voor techniek is van groot belang om nu en in de toekomst technische functies te kunnen vervullen. Vanuit scholen en bedrijven worden dan ook steeds meer initiatieven ontplooit waarin het vak techniek centraal staat. Recent bezocht het bedrijf TNO-ICT het Don Bosco College in Volendam, waar leerlingen uit havo klas 1 t/m 3 meer te weten kwamen over kunstmatige intelligentie. TNO-ICT en het Don Bosco College kwamen dankzij het Jet-Net & TechNet Loket met elkaar in contact. TNO-ICT is een bedrijf dat klanten al jaren helpt met totaaloplossingen voor complexe digitale transformaties, en het maakt hierbij gebruik van haar expertise in technologie, beleid en businessmodellen. 

De gastles door TNO-ICT stond in het teken van de Wetenschap- en Technologieweek, en kon op een positieve reactie van alle betrokken partijen rekenen. Kim Blankendaal, docent Technologie aan het Don Bosco College: ‘De gastspreker maakte het interactief, dat vonden de leerlingen fijn’, refererend naar de gastles. ‘’Terwijl sommige leerlingen al goed konden meepraten over kunstmatige intelligentie, was dit voor andere leerlingen compleet nieuw.’’ Dat de gastspreker van TNO-ICT direct uit het veld komt, wordt gezien als ‘grote meerwaarde’. ‘’De gastles was zeker nuttig, want het onderwerp in de lessen ging hierna over digitale media en kunstmatige intelligentie, en sloot zodoende mooi aan bij de algehele invulling.’’ 

''De technologie verandert zo snel, dat we behoefte hebben aan actuele onderwerpen waardoor leerlingen weten waar de uitdagingen liggen.''
Kim Blankendaal, Don Bosco College

Aansluiting op leerlijn

Het Don Bosco College heeft met het vak Technologie & Onderzoek (T&O) een speciale leerlijn ontwikkeld, gericht op het onderwerp Technologie en Onderzoek. Hierbij komen onderwerpen als 3D ontwerpen, technologie en kunst, digitale media, experimenteel onderzoek en algemene onderzoek- en technische vaardigheden aan bod. Voor het Don Bosco College was de match met TNO-ICT binnen het Jet-Net & TechNet Loket dan ook uitstekend. ‘’De technologie verandert zo snel, dat we behoefte hebben aan actuele onderwerpen waardoor leerlingen weten waar de uitdagingen liggen’’, aldus Blankendaal van het Don Bosco College. 

Betekenis geven aan techniek

TNO-ICT benadrukt het belang van techniekpromotie. Eerder was het bedrijf al nauw betrokken bij het programma ‘Ingenieur voor de Klas’, en nu dus ook in de vorm van gastlessen via het Jet-Net & TechNet Loket. Dick van Smirren, Manager Networks bij TNO-ICT, blikt tevreden terug op de gastles bij het Don Bosco College: ‘’Een gastles biedt de mogelijkheid om onder een jonge doelgroep het belang van, en de ontwikkelingen binnen de techniek over te brengen.’’

Interactief, enthousiast en actief betrokken

Wat opviel? Het enthousiasme en de betrokkenheid onder leerlingen. ‘’Het onderwerp kunstmatige intelligentie is echt iets van deze tijd. De één gaat hier in de toekomst misschien verder in bèta & techniek, waardoor men hier actief mee te maken krijgt. Echter, ook jongeren die in hun werkende leven niet de keuze maken voor de techniek, kunnen direct of indirect te maken krijgen met kunstmatige intelligentie’’, aldus Dick: ‘’Maar hoe maak je de technologische ontwikkelingen inzichtelijk, zodat men dit kan herkennen en verbindingen kan leggen?’’

Binnen de gastles is dan ook gebruik gemaakt van praktische voorbeelden, waar jongeren zelf actief aan konden mee puzzelen. ‘’Jongeren zien een zwart-wit televisie en refereren direct naar hun opa en oma, terwijl ook de hedendaagse technologie aan bod kwam.’’ Het is volgens Dick belangrijk om stil te staan bij de vraag ‘hoe jongeren de wereld over 5 tot 10 jaar zien’. Hetgeen nu actueel en ‘nieuw’ is, is tegen die tijd mogelijk al verouderd. De technologie verandert snel. 

''Jongeren en techniek verbinden is ook de verantwoordelijkheid van bedrijven uit de sector.''
Dick van Smirren, TNO-ICT

Goede ervaringen met Jet-Net & TechNet Loket

TNO-ICT heeft goede ervaringen met het Jet-Net & TechNet Loket, en kijkt zelfs al vooruit naar de toekomst: ‘’De techniek is altijd in beweging, nu nog meer dan vroeger.’’ Dick van Smirren ziet het inspireren en uitdagen van jongeren in de techniek overigens ook als de verantwoordelijkheid van technisch georiënteerde bedrijven. Het vergroot het eerder genoemde enthousiasme voor technologie onder jongeren, in een markt die doorlopend in ontwikkeling is en te maken krijgt met nieuwe uitdagingen. 

Wil je als school een gastles of bedrijfsbezoek bij een bedrijven in de technische sector bij jou in de buurt organiseren? Of als bedrijf juist een gastles of bedrijfsbezoek mogelijk maken? Bezoek het Jet-Net & TechNet Loket.