Nieuwe directeur van landelijk data-instituut DANS is Anja Smit

Anja Smit, momenteel Bibliothecaris van de Universiteit Utrecht, wordt de nieuwe directeur van DANS, het nationale expertisecentrum en repository voor onderzoeksdata. Ze volgt er half juli Henk Wals op, die met pensioen gaat. Dat meldt Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Anja Smit (61) is sinds 2010 Bibliothecaris van de Universiteit Utrecht en directeur van de Universiteitsbibliotheek. Zij brengt meer dan 30 jaar (inter)nationale ervaring mee op het terrein van duurzame toegang tot wetenschappelijke informatie. Zo was zij eerder directeur van de Universiteitsbibliotheken aan de Universiteit Maastricht en de Radboud Universiteit, en Executive Consultant voor academische bibliotheken in de regio New England in de VS. Ook leidde ze samen met Frank Miedema tussen 2018 en 2019 het Open Science-programma van de Universiteit Utrecht. Anja Smit is internationaal actief in netwerken als LERU, OCLC en LIBER, waarvan ze secretaris-generaal is. Ze brengt dan ook een groot internationaal en voor DANS relevant netwerk mee. Smit behaalde haar MA in Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Data

DANS helpt onderzoekers hun data beschikbaar te maken voor hergebruik. Zo kunnen wetenschappers de data inzetten voor nieuw onderzoek en is gepubliceerd onderzoek controleerbaar en herhaalbaar. Dat vereist kennis over de vraag hoe data vindbaar, toegankelijk en interoperabel gemaakt kunnen worden. DANS is een internationaal erkend expertisecentrum op dat terrein. Daarnaast is DANS een gecertificeerd data-archief, waarin betrouwbaarheid voorop staat. Met meer dan 200.000 datasets en zestig medewerkers behoort DANS tot de meest vooraanstaande en snelst groeiende repositories van Europa. Data-experts en software developers van DANS werken in tal van projecten mee aan de vorming de Europese en nationale infrastructuur voor onderzoeksdata. DANS is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Door: Nationale Onderwijsgids