Rijksuniversiteit Groningen ontvangt donatie voor 50 extra promotieplaatsen

Onder de naam M20 Promotie Programma zetten de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Ubbo Emmiusfonds (UEF) een nieuw programma op. Dit meerjarenprogramma zorgt voor extra promotieplaatsen bij onderzoeksprojecten van de nieuwe RUG Schools. De financiering is mogelijk door een donatie van het UEF. Dit fonds ontving enkele jaren geleden een grote donatie van een anonieme alumnus. Eerder werd al 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het onderzoeksprogramma van Groningen Cognitive Systems and Materials Center (CogniGron). Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen. 

Collegevoorzitter Jouke de Vries: “Ik ben heel blij dat we met dit nieuwe programma jonge, ambitieuze academici de kans geven om hun wetenschappelijke carrière verder vorm te geven. Dat is geheel in lijn met de wens van de gulle donateur.”

Overeenkomst van vijf jaar 

Voor de financiering van het programma sluiten het UEF en de RUG een overeenkomst voor vijf jaar. Elk jaar wordt besloten tot financiering van 10 promotieplaatsen voor de Schools door het UEF. Het is de eerste keer dat het UEF op deze schaal subsidies toekent. De beoogde start van dit programma is 2023.

Vier promotieplaatsen 

In 2022 starten de RUG en het UEF een gezamenlijke pilot voor vier promotieplaatsen, voor iedere School één. De pilot wordt gebruikt om op beperkte schaal ervaring op te doen met het proces van aanvraag tot toekenning, uitbetaling en verantwoording.  

Ubbo Emmius Fonds 

De schenking wordt beheerd door het Ubbo Emmius Fonds. Het fonds ziet toe op een zorgvuldige en correcte besteding, volgens de voorwaarden die door de donateur zijn gesteld. De donatie is door het UEF ondergebracht in het Fonds M20.

Door: Nationale Onderwijsgids