Vrije Universiteit Amsterdam zet Chinese subsidie stop voor onderzoekscentrum

De VU in Amsterdam Wat: zet de subsidie stop die de universiteit ontvangt vanuit China voor het Cross Cultural Human Rights Centre (CCHRC). Dat zegt de VU tegen de NOS nadat deze laatste kwam met allerlei onthullingen over de gang van zaken bij het onderzoekscentrum. Het bedrag dat de universiteit voor dit jaar al had ontvangen wordt teruggestort. Dit meldt de NOS.

Verschillende medewerkers van de VU hebben het in het openbaar opgenomen voor het Chinese mensenrechtenbeleid. Zij ontkenden dat China de Oeigoeren onderdrukt. Vanwege die uitspraken en in combinatie met de financiering vanuit China ontstonden er twijfels over de academische vrijheid die medewerkers hebben bij uitvoering van hun onderzoek.

De VU zegt nu dat zelfs de schijn van afhankelijkheid van het onderzoek onacceptabel is. Daarom hebben ze passende maatregelen genomen. En één daarvan is het stopzetten van de subsidie.

Communistische Parij 

In de jaren 2018 tot en met 2020 kreeg het CCHRC een bedrag van tussen de 250.000 en 300.000 euro van de Southwest University of Political Science and Law in Chongqing. De universiteiten van China zijn nauw verbonden aan de Communistische Partij. 

Subsidie terugstorten 

De VU heeft nog niet besloten of ze de subsidie uit eerdere jaren ook gaan terugstorten. Dat is afhankelijk van een onderzoek dat de VU nu zelf gaat doen. 

Door: Nationale Onderwijsgids