Studenten UvA doken in de geschiedenis van straatnamen in Amsterdam

Veel straatnamen kennen we wel. Ze klinken vaak vertrouwd. Maar wie zijn die mensen die een straat naar zich vernoemd kregen? In 3 buurten in West zijn wandelingen uitgezet met verhalen over historische figuren uit de koloniale tijd. Wie waren Witte de With, Maarten Tromp en Michiel de Ruijter? Dit meldt de gemeente Amsterdam.

Wandelt u mee? U kunt de routes in de Admiralenbuurt, de Chassébuurt en de Zeeheldenbuurt volgen via QR-codes op de stoep. Deze codes leiden naar de verhalen. In elk van de 3 buurten staat een groot informatiebord.

Podcast 

Ook is er een podcast gemaakt met 3 afleveringen over de straatnamen in deze buurten. Buurtbewoners en experts praten hierin over de straatnamen van Amsterdam, de achtergrond daarvan en de betekenis van die namen voor Amsterdammers vandaag de dag.

Geschiedenis van straatnamen 

Studenten Publieksgeschiedenis van de UvA doken in de geschiedenis van straatnamen in deze 3 buurten. Zij lazen oude boeken en archieven, en spraken met buurtbewoners. Per persoon schreven zij een kort levensverhaal. En zij bedachten hoe zij hun kennis konden delen met buurtbewoners en Amsterdammers.

Zwarte bladzijden uit het verleden 

Eind 19e eeuw zijn deze wijken gebouwd en de straatnamen bedacht. Men keek toen positief naar historische figuren uit de koloniale tijd, zoals Witte de With. Tegenwoordig is er ook aandacht voor de zwarte bladzijden van dit verleden. Het is interessant en goed om het brede verhaal te kennen en zelf je mening te vormen over deze personen uit het verleden, en hun plek in de stad van vandaag. De wandelroutes zijn bedoeld om daarbij te helpen.

Amsterdam werkt aan een breed begrip en meer kennis van de geschiedenis van de stad, en vindt het belangrijk dat alle Amsterdammers zich in hun omgeving herkennen en thuis kunnen voelen. Daarbij hebben straatnamen een belangrijke plek. Daarom besteedt Amsterdam er aandacht aan.

Door: Nationale Onderwijsgids