Camera's bij Universiteit Leiden vallen niet in de smaak bij de studenten

Een groep studenten van de Universiteit Leiden heeft gistermiddag de toegang tot het universiteitsgebouw aan de Cleveringaplaats korte tijd geblokkeerd. De studenten protesteerden tegen de camera’s die sinds vorig jaar in de universiteit hangen. Dit meldt de NOS.

Volgens de universiteit zijn de camera’s bedoeld om de studentenaantallen te meten. Maar volgens initiatiefnemer van het protest, Joris Wiebes, kunnen de camera’s veel meer. “Ze kunnen je lengte meten, zien of je een mondkapje draagt, je leeftijd inschatten en je geslacht vaststellen.”

371 camera's 

In totaal zijn er vorig jaar 371 camera’s opgehangen en die hangen vooral bij de ingangen van het gebouw en bij collegezalen. 

Coronapandemie 

Het college van bestuur had eerder al een mail verstuurd naar de docenten om uit te leggen waarom er camera’s hingen. Er kon op deze manier interessante informatie tijdens de coronapandemie verzameld worden en gekeken worden of de drukte zo beter gereguleerd kon worden.

De studenten willen dat na deze actie de camera’s worden weggehaald. Ook willen ze in het vervolg inspraak krijgen bij zulke beslissingen. 

Door: Nationale Onderwijsgids