Koningin Máxima zou vertrouwen moeten uitstralen volgens hoogleraar UvA

Het demissionaire kabinet moet de koninklijke familie en populaire bekende Nederlanders vragen te helpen om negatieve gevoelens over de coronacrisis om te buigen. Dat stelde hoogleraar gezondheidscommunicatie Bas van den Putte van de UvA vrijdagavond in het radioprogramma Met het oog op morgen.

"Veel mensen hebben het gevoel: 'wat moet ik nog meer doen dan, het ligt aan de ongevaccineerden'. Dat krijg je niet zomaar weg, de situatie waar we in zitten is natuurlijk niet leuk", aldus Van den Putte. "Daar moet je iets tegenover zetten, bijvoorbeeld normen en waarden. Het gevoel dat mensen voor elkaar op willen komen: we zijn van nature sociale wezens. Willen we in een land leven waar we ons samen aan willen passen, of een land waar we alleen maar aan onszelf denken?"

Vertrouwen in het kabinet 

Het is echter niet verstandig dat het demissionaire kabinet deze boodschap gaat uitdragen. Het vertrouwen in de politiek blijft dalen en de zelfreflectie van demissionair premier Mark Rutte op de laatste persconferentie kan dat tij niet opeens keren, stelt de hoogleraar: "Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. En komt dus ook alleen te voet terug. De mensen zijn te moedeloos."

Koningin Máxima 

Daarom zou het demissionaire kabinet een aantal aansprekende mensen moeten zoeken waar een groot deel van de bevolking tegen opkijkt of die veel mensen waarderen. "Ik denk bijvoorbeeld aan koningin Máxima. Of een groep bekende Nederlanders. Die moeten de boodschap uitdragen: ook ik ben medeverantwoordelijk voor wat er gebeurt in Nederland en die verantwoordelijkheid wil ik nemen."

Door: ANP