Overlast door studenten in Kralingen aangepakt door Toezicht en Handhaving

Bewoners in Kralingen ervaren veel overlast door studenten in hun woonwijk. De gemeente maakt hier met een gerichte aanpak een einde aan. Verantwoordelijk wethouder Karremans heeft samen met bewoners, politie en studentenverenigingen afspraken gemaakt om bewoners hun nachtrust weer terug te geven. Dit meldt de gemeente Rotterdam.

Er is in Kralingen meer geluidsoverlast uit woningen, openbare dronkenschap, vervuiling en overlast van verkeerd geplaatste fietsen en deelscooters. Bewoners geven aan dat afgelopen jaren de verhouding tussen het aantal studenten en andere bewoners is scheefgegroeid. Dit komt door door verkamering van panden. De verkamering is intussen aan banden gelegd om verdere scheefgroei te voorkomen. De gemeente komt nu met concrete maatregelen om de overlast snel te stoppen.

Extra surveilleren 

Toezicht en Handhaving van de gemeente en de politie gaan extra surveilleren in de wijk. Daarnaast worden horeca-stewards ingezet. Zij 'begeleiden' de studenten aan het eind van de avond en begin van de nacht naar huis, zonder overlast te veroorzaken. Dit is na de huidige milde lockdown.

Stoplichtmodel

In de straten waar de meeste overlast wordt ervaren zijn bewoners en studenten door een brief geïnformeerd over de aanpak. Beruchte overlastadressen worden in kaart gebracht. Wethouder Vincent Karremans: "De panden die met regelmaat zorgen voor overlast, kunnen rekenen op onze bijzondere aandacht. We gaan daarbij werken met een zogenaamd stoplichtmodel. Daarbij kunnen adressen een groene, oranje of rode indicatie krijgen. In het geval van oranje of rood, nemen wij maatregelen."

Overlast nu veel te groot

Volgens de wethouder kunnen studenten en andere bewoners meestal prima samenleven in Kralingen, en zijn er veel voorbeelden dat het gewoon goed gaat. "Maar nu is de overlast echt veel te groot, zeker in bepaalde straten. Het is een goede zaak dat alle betrokken partijen zich hiervoor inzetten. Dat zal zeker effect hebben."

Verschillende bijeenkomsten 

Begin december begint een inloopspreekuur. Bewoners kunnen twee keer per maand met gemeente en politie praten. Op 22 september was er ook al een bewonersbijeenkomst op de Oudedijk over studentenoverlast. Dat was de derde bijeenkomst daarover.

Door: Nationale Onderwijsgids