'Escalatieladder' voor Groningse studentenverenigingen na misstap Vindicat

Als een Groningse studentenvereniging de regels overtreedt, moet duidelijk zijn welke maatregel daarop volgt. Dat wil de Groningse gemeenteraad, die naar aanleiding van nieuwe ongeregeldheden bij vereniging Vindicat begin deze maand in meerderheid stemde voor een ‘escalatieladder’. Bij iedere stap op die ladder zou dan een vaste maatregel horen, die voor alle Groningse studentenverenigingen moet gaan gelden.

Burgemeester Koen Schuiling was geen voorstander van de motie. Eerst wil hij in gesprek met studentenverenigingen om te kijken waarom de ongeregeldheden plaatsvinden. Uiteindelijk zou dat volgens Schuiling kunnen leiden tot iets als een escalatieladder. De burgemeester zei ook te willen kijken naar wat de gemeente kan doen om ongeregeldheden te voorkomen. Hij noemde bijvoorbeeld het stellen van extra eisen aan vergunningen voor feesten.

Bangalijst

Vindicat kwam begin deze maand in opspraak, nadat een feest van de studentenvereniging was ontaard in een bedreigende situatie voor buschauffeurs. Studenten namen flesjes bier en sigaretten mee de bus in, droegen geen mondkapjes, checkten niet in en veiligheidshamers werden uit de houders gehaald. Uiteindelijk heeft de politie volgens de burgemeester moeten optreden om de situatie weer rustig te krijgen. Eerder was er ophef rondom de vereniging vanwege een zogenoemde bangalijst, waarop namen van vrouwelijke leden met foto, contactgegevens en hun bedprestaties stonden.

Door: ANP