Prinses Margriet opent multidisciplinair centrum aan Universiteit Twente

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent op donderdagochtend 28 oktober 2021 het Centre for Disaster Resilience (CDR) bij de faculteit Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie (ITC) van de Universiteit Twente in Enschede. Voorafgaand aan de opening houden Prinses Margriet en professor mr. Pieter van Vollenhoven beiden een korte toespraak. De Prinses spreekt vanuit haar jarenlange verbondenheid met het Rode Kruis over de preventie van humanitaire gevolgen van natuurrampen. De heer Van Vollenhoven spreekt over zijn ervaring als voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De opening vindt plaats tijdens de viering van het 70-jarig bestaan van ITC. Dit meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. 

Met het nieuwe multidisciplinaire centrum wil ITC een brug slaan tussen onderzoekers, kennispartners en landen die te maken hebben met natuurrampen. Het centrum deelt uit onderzoek voortkomende kennis en resultaten over hoe landen en gemeenschappen weerstand kunnen bieden of herstellen van door de natuur of de mens veroorzaakte rampen, met onder meer universiteiten en partners zoals het KNMI, het Rode Kruis en andere lokale organisaties.

Prinses Margriet-leerstoel

De oprichting van het CDR is een gevolg van het instellen van de Prinses Margriet-leerstoel voor het ‘vergroten van weerbaarheid tegen natuurrampen en klimaatverandering' in 2018. Het Rode Kruis en de Universiteit Twente hebben toen ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Prinses Margriet een leerstoel gerealiseerd die haar naam draagt. Professor Maarten van Aalst is in 2019 benoemd tot hoogleraar op deze leerstoel.

Door: Nationale Onderwijsgids