Meer dan 3 jaar werkervaring is normaal in een kwart van de startersvacatures

Bij ruim een kwart van de startersvacatures op mbo-, hbo- of wo-niveau wordt om minstens drie jaar werkervaring gevraagd. Dit blijkt uit een onderzoek van CVster.nl, waarvoor 7.812 vacatureteksten werden geanalyseerd. Dit meldt CVster.nl.

Ruim één op de drie startersvacatures is meer geschikt voor beginners op de arbeidsmarkt, daarbij is weinig tot geen werkervaring nodig. In andere vacatures loopt het gevraagde aantal jaren werkervaring op tot twee jaar en in een paar gevallen wordt er zelfs meer dan 5 jaar werkervaring gevraagd. 

Indicatie van maandsalaris

Naast de gevraagde werkervaring wordt er in iets meer dan een kwart van alle startersvacatures een indicatie gegeven van het maandsalaris (26,9 procent). Bij de vacatures waarin een salarisindicatie staat kan een gemiddelde afgestuurdeerde rekenen op een bruto startsalaris van zo'n 2.300 euro. 

Veel zorgvacatures

Niet in iedere sector zijn evenveel startesfuncties beschikbaar. Met name in de zorg zijn er voor starters veel functies en vacatures beschikbaar. Na de zorg scoort de sector Business en Finance heel goed. Ook in de IT zijn er voor beginners veel kansen. 

Door: Nationale Onderwijsgids