Bedrijven staan te springen om werknemers met universitaire achtergrond

Bedrijven staan in de rij voor kandidaten met een businessdiploma, blijkt uit de nieuwe lijst met de populairste studies onder werkgevers. Carrièreplatform Magnet.me stelde deze top-50 samen. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Oprichter van Magnet.me, Laurens van Nues, vindt het niet vreemd dat business opleidingen zo populair zijn. "Ik denk omdat werkgevers het idee hebben dat werkenden die deze studies gedaan hebben zelfstandiger aan het werk kunnen omdat de opleiding goed aansluit op het bedrijfsleven." Ook is er anno 2021 steeds meer technisch personeel nodig.

Universitaire opleidingen

Opvallend is wel dat de top-50 alleen uit universitaire opleidingen bestaat. Van Nues snapt dit vanuit de werkgever gezien wel. "Als bedrijven de tijd steken in het zoeken naar kandidaten dan gaan ze sneller voor iemand met een universitaire studie. Het is een kansinschatting, de kans is groter dat iemand met een wo-graad succesvol gaat zijn binnen je bedrijf. Maar wij vinden het heel belangrijk om verder te kijken dan studieniveau of -richting alleen, want er zijn ook superveel goede hbo’ers te vinden.”

Studiekeuze belangrijk onderdeel

Heeft het voor je carrièrekansen zin om bij je studiekeuze één van de opleidingen uit de lijst te kiezen? Van Nues denkt van wel, mits je de studierichting zelf ook interessant vindt. Al is dat niet 100 procent een reden tot succes, want je loopbaan kan uiteindelijk ook nog van koers veranderen.  "Je studiekeuze blijft een belangrijk moment in je leven, het heeft effect op wat je later gaat doen en dat bepaalt een groot deel van je levensgeluk. Maar weet dat er altijd nog meer op je pad komt. Daar moet je dan wel voor open blijven staan.”

Door: Nationale Onderwijsgids