Groepen internationale studenten in Enschede en Groningen nog steeds dakloos

Vele internationale studenten zijn in Enschede en Groningen nog op zoek naar een woonplek. En dat terwijl het studiejaar al lang en breed is begonnen. Dit meldt Trouw.

De toestroom van de internationale studenten kwam dit jaar voor de gemeente Enschede erg ongeverwacht. "Het is altijd afwachten hoeveel van de studenten die zich vooraf bij een opleiding hebben aangemeld ook daadwerkelijk aan de studie beginnen", aldus beleidsadviseur van de gemeente Anne Graef. Dit jaar komt ook een deel van de studenten die vorig jaar vanwege corona thuis bleven wonen alsnog naar de stad. 

Noodopvang pas klaar in oktober

De gemeente werkt aan noodopvang voor de ongeveer 500 studenten, maar die is pas klaar in oktober. Waar de studenten tot die tijd verblijven is onbekend voor zowel de gemeente als de woningcoöperaties en de onderwijsinstellingen. 

Ook in de gemeente Groningen is de piek van internationale studenten hoger dan gewoonlijk. De noodopvang, met ongeveer 300 plekken, is beschikbaar tot half oktober. Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren als studenten dan nog niets hebben gevonden.

Shelter Our Students

Groningse studentenactiegroep Shelter Our Students heeft al verhalen gehoord van studenten die teruggegaan zijn naar land van herkomst omdat ze geen kamer konden vinden.

Door: Nationale Onderwijsgids