Universiteit Utrecht beste universiteit van Nederland volgens Shanghai Ranking

De Universiteit Utrecht (UU) is de beste universiteit van Nederland volgens de Shanghai Ranking. Op deze wereldwijde ranglijst staat de UU op de vijftigste plek. De Rijksuniversiteit Groningen is tweede op plaats 64 en de Universiteit Leiden is de derde beste universiteit van Nederland op plek 83. Dit meldt DUIC.

De lijst wordt aangevoerd door de Amerikaanse universiteiten Harvard en Stanford. Op de derde plek staat het Britse Cambridge. De top-10 wordt gedomineerd door universiteiten uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
 
De Shanghai Ranking wordt sinds 2003 ieder jaar samengesteld en bekijkt jaarlijks meer dan duizend universiteiten. De beste vijfhonderd worden opgenomen in de ranking. De Academic Ranking of World Universities, zoals de lijst officieel heet, kijkt vooral naar de onderzoeksresultaten en het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften publiceerden of zijn geciteerd. Ook het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals die medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen telt zwaar mee.
 
Door: Nationale Onderwijsgids