Studentenbonden opgelucht en blij over heropenen hoger onderwijs

De kogel is door de kerk: studenten mogen in  het nieuwe studiejaar eindelijk weer fysiek lessen volgen, zonder de anderhalve meter afstand te hoeven handhaven. Wel gelden nog enkele beperkingen, zoals een maximale groepsgrootte van 75 personen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) reageren. 

Voorzitter van het ISO Lisanne de Roos: “Het is een pak van ons hart dat het hoge woord er nu definitief uit is. De beeldschermstudent kan na anderhalf jaar eindelijk weer studiegenoten en docenten ontmoeten op de instelling. Écht onderwijs met interactie en discussie is weer mogelijk”. 
 
Ook de LSVb is ‘opgelucht’ en ‘blij’ dat de 1,5 meterregel in het onderwijs wordt losgelaten. LSVb-voorzitter Ama Boahene: “Studenten snakken al anderhalf jaar naar fysiek onderwijs en sociaal contact. Het is geweldig nieuws dat dat nu eindelijk weer mogelijk wordt.”
 
Door de maximale groepsgrootte zullen grote hoorcolleges nog niet mogelijk zijn. De studentenorganisatie had deze laatste beperking liever niet gehad, maar blijft desondanks positief. De Roos: “Door dit besluit kunnen met kleinschalig onderwijs starten aan het nieuwe studiejaar. Dat is het allerbelangrijkste, want juist de interactie die in kleine groepen mogelijk is werd zo gemist.”
 

Kritisch op maximale groepsgrootte

De LSVb blijft wel kritisch over het besluit om een maximale groepsgrootte van 75 studenten te hanteren. Volgens de vakbond betekent die beperking dat veel studenten toch nog online les zullen krijgen. Boahene: “Bij grotere opleidingen komen colleges met meer dan 75 studenten regelmatig voor. Ook voor die studenten moet er fysiek onderwijs zijn. Er zijn genoeg collegezalen waar dat op een veilige manier kan.”
 

ISO start meldpunt 'Ik zit nog thuis'

Om te monitoren of straks daadwerkelijk elke student naar de instelling mag, start het ISO het meldpunt ‘Ik zit nog thuis’. Studenten die in het nieuwe studiejaar ondanks de versoepelingen toch geen fysiek onderwijs hebben, kunnen dat bij de studentenorganisatie kenbaar maken. “Nu er weer fysiek onderwijs mogelijk is, mag het niet meer zo zijn dat er straks nog studenten zijn die helemaal thuiszitten. Studenten die wél de hele week naar hun beeldscherm moeten kijken, kunnen zich daarom melden bij ons meldpunt”, aldus De Roos.
 
Door: Nationale Onderwijsgids