10 gevluchte wetenschappers krijgen subsidie voor wetenschappelijke carrière

Tien academici, die hun vaderland zijn ontvlucht door een bedreigende situatie, kunnen hun wetenschappelijke carrière voort gaan zetten in Nederland. Ze krijgen een aanstelling die gefinancierd wordt vanuit de derde ronde van de in 2018 gestarte pilot ‘Hestia Impuls voor Vluchtelingen in de wetenschap.’ Dit meldt NWO.

De onderzoeksprojecten waarvoor de 10 academici aangesteld zijn, betreffen uiteenlopende onderwerpen, bijvoorbeeld onderzoek naar de verwachtingen van vluchtelingen van Nederlandse artsen, de rol van lokale en maatschappelijke elites bij de terugkeer van de staat in Syrië, en de impact van herstelmaatregelen op slachtoffers in Turkije. Maar ook onderzoek over de conservatie van Syrische muziek is het onderwerp van een van de toegekende projecten.
 

Aansluiting bij Nederlands onderzoek

Wetenschappers die door oorlog of een andere bedreigende situatie hun thuisland hebben moeten ontvluchten lopen vaak tegen obstakels aan in de landen waar ze een veilig thuis vinden, zoals taal of werkcultuur. Dit maakt het moeilijker voor ze om hun academische loopbaan voor te zetten. Met de pilot call ‘Hestia – Impuls voor Vluchtelingen in de wetenschap’ wil NWO deze academici aansluiting bieden bij lopende Nederlandse onderzoeksprojecten om een netwerk op te bouwen en om hun kennis en vaardigheden te vergroten. 
 
Het programma geeft hen ook de kans om actief kennis en kunde te delen, om het Nederlandse wetenschapsstelsel te leren kennen, met als uiteindelijke doel de loopbaan/onderzoekslijn uit hun thuisland voort te zetten. Deze academici verrijken tevens de Nederlandse wetenschap en maatschappij met de expertise die zij meebrengen. 
 

Over het onderzoeksprogramma

Via dit programma kunnen projectleiders of hoofdaanvragers van een reeds door NWO of ZonMw gefinancierd onderzoeksproject financiering aanvragen om een vluchteling op hun project te laten meewerken. Voorwaarde is dat de onderzoeker een academische achtergrond heeft (niveau master of PhD) en maximaal 18 maanden fulltime of 24 maanden in deeltijd wordt aangesteld. Dit programma is ontwikkeld in samenspraak met De Jonge Akademie, de KNAW en Stichting Vluchtelingstudent UAF.
 

Feiten en cijfers

In totaal werden 47 ontvankelijk onderzoeksvoorstellen ingediend. Daarvan zijn er nu tien gehonoreerd. Van de tien gevluchte wetenschappers zijn er acht mannen en twee vrouwen. Onder de projectleiders/hoofdaanvragers die zijn gehonoreerd, zijn er acht vrouwen en twee mannen. In totaal was een budget van iets meer dan 1 miljoen euro beschikbaar voor deze ronde.
 

Nieuwe ronde 2021

Vanwege de succesvolle doorstroom van de laureaten en de populariteit van dit instrument heeft NWO besloten om in 2021 ook een ronde te openen. Naar verwachting wordt in september de nieuwe call gelanceerd.
 
Door: Nationale Onderwijsgids