Topsporters krijgen meer studiemogelijkheden bij Open Universiteit

Maandag 12 juli 2021 ondertekende de Open Universiteit het Actieplan FLOT (FLexibel Onderwijs en Topsport) in aanwezigheid van Jan-Willem Maas, bestuurder NOC*NSF en Feite Hofman, directeur Hoger Onderwijs & Studiefinanciering. Met deze ondertekening verbindt de OU zich aan dit actieplan waarin structurele afspraken zijn gemaakt over de ondersteuning van topsporters zodat ze zich zowel in de sport als in hun studie optimaal kunnen ontwikkelen. Dit meldt de OU.

Meer studiemogelijkheden

De Open Universiteit biedt haar studenten veel flexibiliteit. Een reden waarom ook topsporters kiezen voor een studie aan de Open Universiteit, zoals Harrie Lavreysen, wereldkampioen baanwielrennen en student Bedrijfskunde: “De Open Universiteit is voor mij dé oplossing. Ik kan nu lekker studeren in mijn eigen tempo. Ik kan zelf kiezen wanneer ik meer of minder vakken volg.” Vanaf komend academisch jaar krijgen topsporters meer ondersteuning bij de planning van hun studie en meer mogelijkheden om te bepalen wanneer ze tentamen doen. Zo kan de studie beter gecombineerd worden met de voorbereiding en deelname aan internationale wedstrijden. 
 

Carrière

“Het is erg belangrijk dat topsporters zich niet alleen sportief, maar ook maatschappelijk optimaal ontwikkelen,” vertelt Jan Willem Maas, bestuurslid van NOC*NSF. “Voor een aantal sporters is deelnemen aan hoger onderwijs een belangrijke voorwaarde voor die maatschappelijke ontwikkeling. Als je topsport en onderwijs optimaal naar tevredenheid combineert, komt dat de topsportprestaties en zeker ook de lengte van de topsportcarrière ten goede. De topsporter heeft dan bovendien een betere startpositie voor een maatschappelijke carrière na de sport.”
 

Actieplan FLOT

Eind 2013 hebben een aantal universiteiten en hbo-instellingen afspraken gemaakt met NOC*NSF en het ministerie van OCW ter verbetering van het onderwijs en carrièreperspectief van topsporters. Deze afspraken zijn opgenomen in het Actieplan FLOT (Flexibel Onderwijs en Topsport). Het faciliteren van flexibiliteit in het onderwijs zorgt voor een haalbare combinatie tussen sport en studie. Hiermee krijgen topsportende studenten de mogelijkheid zich goed te kunnen richten op hun ontwikkeling als topsporter en tegelijkertijd te kunnen bouwen aan een maatschappelijke carrière.
 
Door: Nationale Onderwijsgids