31 startende wetenschapstalenten naar buitenlandse topinstituten met Rubicon

31 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Dit meldt NWO.

Ze onderzoeken onder andere hoe een kwantumcomputer op één chip geïmplementeerd kan worden, de hersenleeftijd en de geestelijke gezondheid van jongeren, de rol van geschiedenis op school en de rol van grote investeerders bij de maatschappelijke vooruitgang.
 

Topinstituten

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor de jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals Stanford en Harvard. De meerderheid van de onderzoekers gaan 24 maanden naar het buitenland. In totaal gaan 26 Rubicon-onderzoekers voor 24 maanden naar het buitenland, de andere laureaten gaan tussen de 12 en 18 maanden weg. De onderzoekers die in deze ronde Rubicon-financiering ontvangen gaan pas aan de slag met hun onderzoek wanneer de situatie rond corona voor hen veilig is.
 

Feiten en cijfers

94 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 45 vrouwen en 49 mannen. Het totale honoreringspercentage is 33 procent. Onder de vrouwen 31,1 procent en onder de mannen is het honoreringspercentage 34,7 procent. De meeste laureaten gaan naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, in beide gevallen zeven onderzoekers. Naar Duitsland en België gaan vier onderzoekers per land en naar Australië, Zwitserland en Oostenrijk gaan twee laureaten per land. Tot slot reizen nog individuele laureaten naar China, Canada en Zweden voor hun onderzoek.
 

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). De toekenningen uit dit bericht betreffen twee samengevoegde financieringsrondes van 2020.
 
Door: Nationale Onderwijsgids