Zoektocht naar vermiste Tanja Groen afgerond

De zoektocht naar de sinds 1993 vermiste Maastrichtse studente Tanja Groen op de Strabrechtse Heide is in de loop van woensdagmiddag afgerond. De zoektocht begon dinsdag, maar tot nog toe hebben de onderzoekers van politie en justitie geen sporen van de studente gevonden.

De afgegraven grond in het bos- en heidegebied wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Donderdag wordt het materieel, zoals de graafmachine die wordt gebruikt bij het afschrapen van de grond, uit de heide weggebracht.
 
In totaal werd een gebied van rond de 1000 vierkante meter afgezocht op mogelijke sporen. Door de media-aandacht is er bij de politie inmiddels een aantal tips binnengekomen, aldus de woordvoerster van de politie.
 

Introductieweek Universiteit Maastricht

De destijds 18-jarige studente verdween tijdens de introductieweek van de Universiteit Maastricht. Op 4 september 1993 gaven haar ouders Tanja Groen als vermist op. Sindsdien is op meerdere plaatsen naar haar gezocht.
 
Aanleiding voor de zoektocht nu zijn volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie ooggetuigenverklaringen, zowel recente als van langer geleden. "In het onderzoek komt heel vaak de Strabrechtse Heide naar voren", aldus deze woordvoerster. "In recente getuigenverklaringen ook."
 

Verwachtingen

Dinsdag temperde Peter R de Vries de verwachtingen al. De Vries volgt de zoektocht ter plaatse namens de familie van het verdwenen meisje. "Deze zoektocht is een poging, een mogelijkheid die we willen uitsluiten", zei De Vries. Hij waarschuwde voor hoog gespannen verwachtingen. "Eerst zien, dan geloven."
 
De zoektocht is volgens hem gebaseerd op verklaringen van ene Wim S., een moordenaar uit het naburige Geldrop. De Vries ziet er niet veel in. "Het is slechts één van de scenario’s. Er valt echter heel wat op af te dingen."
 
In januari 2020 zocht de recherche vergeefs in een graf op een kerkhof in Heugem bij Maastricht. Als ook de zoektocht in Brabant niks oplevert, pelt de politie de komende maanden nog enkele andere scenario’s af, zei de woordvoerster van de politie woensdag. Over hoe dat gebeurt, kon ze nog niets zeggen.
 
Door: ANP