FNV Young & United en LSVb slopen studieschulden: 'De beuk erin'

FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) organiseren vandaag een nieuwe actie voor schuldenvrij studeren bij het ministerie bij OCW. Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United: "De torenhoge studieschulden drukken zwaar op de schouders van onze generatie. Schuldenvrij afstuderen moet voor iedereen mogelijk zijn. Na mooie woorden van politici tijdens de campagne willen studenten nu daden zien. Daarom gooien we de beuk erin – letterlijk!" Dit meldt de LSVb.

Het leenstelsel is volgens de organisatoren een schuldenmachine. Lyle Muns, voorzitter LSVb: "Dit is een generatie die met een grote studieschuld wordt opgezadeld. Tegelijk moeten zij nu en de komende decennia alle leningen betalen voor de klimaatcrisis en de vergrijzing. Bovendien worden de jonge generaties, de net afgestudeerde werknemers, allemaal ook nog eens hard geraakt door de woningcrisis."
 

21 miljard euro studieschuld

In 2014 is het leenstelsel ingevoerd. Studenten kregen vanaf dat moment geen basisbeurs meer, maar moesten lenen voor hun studie. Gemiddeld leent een student 700 euro per maand. De gemiddelde studieschuld loopt per student al snel op tot 35.000 euro. Uitschieters van 50.000 euro zijn geen uitzondering. De totale uitstaande studieschuld is inmiddels opgelopen tot meer dan 21 miljard euro.
 

Landelijke studentenstaking 3 juni

De actie is onderdeel van de ‘Operatie Formatie’. Zo werkt de campagne NietMijnSchuld met tal van acties toe naar de landelijke studentenstaking die op 3 juni wordt gehouden. FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond voeren met de #NietMijnSchuld-campagne samen actie voor een schuldenvrije basisbeurs. Zij willen dat  het mogelijk wordt om zonder studieschuld af te studeren. Ook willen beide organisaties dat de leenstelselgeneratie wordt gecompenseerd.
 
Door: Nationale Onderwijsgids