Voorzitter VSNU duikt Hofvijver in om aandacht te vragen voor universiteiten

Gisteren voerden hoogleraren, studenten, medewerkers en bestuurders van de Nederlandse universiteiten actie om aandacht te vragen voor het hoger onderwijs. Als onderdeel van het protest in Den Haag doken studenten en Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), gekleed in afstudeertoga’s de Hofvijver in, om aan te tonen dat de universiteiten het water aan de lippen staat. Dit melden NOS en Nu.nl. 

De demonstranten voerden actie voor een Normaal Academisch Peil: “Het aantal studenten blijft maar stijgen. Dit terwijl de financiering per student afneemt.” Om de wetenschap en het academische niveau in Nederland te beschermen vragen de demonstranten het toekomstige kabinet om 1,1 miljard euro extra vrij te maken voor het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

Water aan de lippen

Het water staat de wetenschap aan de lippen, zo laten de actievoerende universiteiten weten. In een gezamenlijke verklaring schrijven zij dat veel universitaire docenten hun onderzoek tijdens weekenden en avonden moeten doen omdat ze het tijdens werkuren te druk hebben met lesgeven aan het groeiende aantal studenten: “Door de structurele onderfinanciering moeten universiteiten daarnaast te vaak docenten inzetten die alleen lesgeven en geen ruimte hebben voor onderzoek. Juist die verwevenheid van onderzoek en onderwijs is essentieel voor de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs.”

Door: Nationale Onderwijsgids