Jongeren sturen brandbrieven over maatschappelijke diensttijd

Een dag voor de verkiezingen deden jongeren een indringend beroep op lijsttrekkers om niet te bezuinigen op de maatschappelijke diensttijd (MDT). In een persoonlijke brief vertellen Ayoub en Kaya over wat MDT voor hen persoonlijk heeft betekend. Dit meldt de Nationale Jeugdraad.

Het kabinet Rutte-III stelde de maatschappelijke diensttijd in. “De bedoeling van maatschappelijke diensttijd is”, zei staatssecretaris Blokhuis in 2018, “dat jongeren uit alle sociale lagen, ongeacht hun opleiding, culturele achtergrond of beperking, zich kunnen inzetten voor andere mensen en voor goede doelen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.”

Inmiddels deden er al meer dan 20.000 jongeren een MDT bij ruim 1800 organisaties, een beweging die jaarlijks sterk groeit. Maar net nu het lekker loopt, dreigen diverse politieke partijen met miljoenenbezuinigingen op MDT. Uit ‘Keuzes in Kaart 2022-2025’, de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s door het Centraal Planbureau blijkt dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks de 100 miljoen euro bijdrage van het Rijk aan MDT helemaal willen schrappen. SP, PvdA ChristenUnie, SGP, Denk en 50PLUS laten de begrotingspost ongemoeid.

Kaya en Ayoub

In hun brieven tonen de jongeren hoe rijk en uiteenlopend de ervaringen zijn die ze met MDT opdoen. Kaya van den Dikkenberg, die een documentaire maakte over het leven met chronische reuma, schrijft aan Wopke Hoekstra (CDA) hoe de MDT haar hielp sterker in haar schoenen te staan na jaren van pesterijen. En mede-Hagenaar Ayoub Aydin schrijft Mark Rutte (VVD) hoe hij als hangjongere zichzelf herontdekte als ‘public speaker’ en daarin nu zijn werk gevonden heeft.

De jongeren doen een oproep aan de lijsttrekkers om hun bezuinigingsplannen te heroverwegen. Kaya: “Het zou toch doodzonde zijn als je tienduizenden jongeren zo’n unieke kans in het leven onthoudt.”

Door: Nationale Onderwijsgids