Groningse studenten protesteren tegen het leenstelsel

Op donderdag 4 en vrijdag 5 februari gaan Groningse studenten de straat op om te protesteren tegen het leenstelsel. De studenten willen dat het leenstelsel wordt afgeschaft omdat ze er na hun studie veel problemen door zullen ervaren. De actie is een samenwerking tussen de Groninger Studentenbond (GSb), FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Dit meldt FNV.

“Ik moest noodgedwongen een lening aangaan omdat ik op kamers woon en anders de huur niet kan betalen”, vertelt studente Julia Hofman van het actiecomité NietMijnSchuld. “En als ik afgestudeerd ben kan ik geen, of alleen een veel lagere, hypotheek krijgen omdat ik een studieschuld heb.”

Volgens de organisatoren van het protest is het leenstelsel een ‘schuldenmachine’. Het wordt voor studenten steeds lastiger om een baan te vinden door de onzekere arbeidsmarkt, en ook de coronacrisis, klimaatverandering en vergrijzing hebben een negatieve impact. “In een maatschappij waarin je zonder opleiding niet aan de bak komt, kan het niet zo zijn dat je als student met enorme schulden opgezadeld wordt nog vóór je aan je werkende leven begint”, aldus Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United.

Op donderdag en vrijdag gaan de actievoerende studenten ’s middags in tweetallen op pad, gewapend met krijtspray. Ze gaan leuzen tegen het leenstelsel sprayen op verschillende prominente plekken in de stad, zoals bij het Academiegebouw.

Door: Nationale Onderwijsgids