Studenten UvA in actie tegen grensoverschrijdend gedrag

Studenten en docenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) organiseren deze week acties rondom sociale veiligheid en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast eisen ze dat de decaan Geesteswetenschappen Fred Weerman opstapt. De actieweek wordt georganiseerd naar aanleiding van het derde schandaal rondom grensoverschrijdend gedrag in anderhalf jaar tijd. Dit meldt Het Parool.

In december werd een docent van de studie Franse Taal en Cultuur op non-actief gezet nadat de universiteit signalen ontving van grensoverschrijdend gedrag. Volgens de actievoerders heeft Weerman, de decaan van de betreffende faculteit, vervolgens te weinig actie ondernomen. Namens drie andere UvA-organisaties zegt Maarten van Dorp, voorzitter van ASVA studentenunie: “De klachtencommissie en het college van bestuur waren na tientallen meldingen glashelder: doe onderzoek naar de docent en spreek hem aan op zijn wangedrag. Weerman heeft die verantwoordelijkheid niet genomen en is daarom niet meer welkom op zijn faculteit.”

De actievoerders begonnen de actieweek met het versturen van een brief aan de raad van toezicht van de universiteit. In deze brief pleiten ze voor het volledig onafhankelijk maken van het systeem van sociale veiligheid. Ook roepen ze de raad van toezicht op Weerman te laten opstappen.

Er worden de hele week acties georganiseerd en ook zullen studenten de hele week voor het Maagdenhuis demonstreren. Daarnaast worden er relevante artikelen gepubliceerd in de digitale krant van de UvA.

Door: Nationale Onderwijsgids