Radboud Universiteit wil digitale en fysieke lessen blijven combineren

De Radboud Universiteit wil al dit jaar gaan bekijken of en hoe digitaal onderwijs een vaste plek kan gaan innemen naast het fysieke lesaanbod. Ook wordt mogelijk het aantal bezoeken aan internationale conferenties teruggeschroefd. Voorzitter Daniël Wigboldus liet dit maandag weten in zijn nieuwsjaarstoespraak. Dit meldt De Gelderlander.

Naast de lasten van de coronacrisis ervaren studenten en docenten ook verschillende lusten. Ruim de helft van de studenten vindt de flexibiliteit van het thuis studeren ook prettig en ongeveer een derde vindt op afstand studeren efficiënt. Dat is ook terug te zien in de cijfers: studenten scoorden gemiddeld iets hoger dan voorgaande jaren, aldus Wigboldus. Eerder werd ook al duidelijk dat 65 procent van de universiteitsmedewerkers na de coronacrisis nog minimaal 1 of 2 dagen per week wil thuiswerken.
 
“Kunnen we niet veel minder reizen dan we vóór de coronacrisis deden voor vergaderingen en internationale conferenties”, vraagt Wigboldus zich af. Niet alleen het onderwijs kan volgens hem profiteren van meer onderwijs op afstand. Ook is minder vervoerskilometers goed voor het milieu en de duurzaamheid en is er minder werkruimte nodig.
 
Door: Nationale Onderwijsgids