Rijksuniversiteit Groningen krijgt miljoenen euro’s van oud-student

Een oud-student heeft via het Ubbo Emmius Fonds aan zijn alma mater Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een groot bedrag geschonken. Eind oktober is als onderdeel van deze schenking aan het Ubbo Emmius Fonds een bedrag uitgekeerd van 35 miljoen euro. De verwachting is dat in de nabije toekomst nog meer gelden worden ontvangen. De donateur heeft gevraagd anoniem te blijven; de RUG en het Ubbo Emmius Fonds respecteren die wens. Dit meldt de RUG.

Het geld moet volgens de voorwaarden bij de schenking ten goede komen aan wetenschappelijk onderzoek van de RUG. Collegevoorzitter prof. dr. Jouke de Vries: “Wij zijn blij en dankbaar voor deze enorme schenking aan het Ubbo Emmius Fonds. Het is in onze historie niet eerder voorgekomen dat een alumnus zo’n enorm bedrag heeft nagelaten ten gunste van wetenschappelijk onderzoek. Het biedt ons de kans om substantieel te investeren in fundamenteel en toegepast onderzoek. Daarnaast kunnen we jonge, ambitieuze academici de kans geven om hun wetenschappelijke carrière verder vorm te geven.”
 

30 miljoen voor CogniGron

De donateur heeft zelf de eerste bestemming bepaald voor de schenking: het Groningen Cognitive Systems and Materials Center (CogniGron) krijgt de beschikking over een bedrag van 30 miljoen euro. Bij dit onderzoek van de Faculty of Science and Engineering werken onderzoekers sinds 2018 aan het ontwikkelen van materialen voor de nieuwe generatie computers. 
 
“Belangrijk onderzoek, want de vraag naar computers om enorme hoeveelheden data te verwerken en te interpreteren, neemt de komende jaren explosief toe. Vanuit de RUG kunnen we daar met een sterk multidisciplinair project met wetenschappers uit verschillende disciplines een belangrijke bijdrage aan leveren. Om onze dankbaarheid voor de schenking te tonen, hadden we graag het CogniGron-centrum willen noemen naar de donateur, maar we respecteren vanzelfsprekend de wens van anonimiteit”, zegt prof. dr. Beatriz Noheda, directeur van CogniGron.
 
De schenking wordt beheerd door het Ubbo Emmius Fonds. Het fonds ziet toe op een zorgvuldige en correcte besteding, volgens de voorwaarden die door de donateur zijn gesteld. Het voornemen is dat het geld in een zogenaamd endowment fund wordt gestort, waarbij jaarlijks rendement wordt uitgekeerd. Zo is de RUG jarenlang verzekerd van een substantiële extra geldstroom ten gunste van wetenschappelijk onderzoek en promotieplaatsen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Afbeelding: Sylvia Germes