Universitair onderwijs en onderzoek zijn moeilijk te combineren

Het is voor universitaire docenten lastig om onderwijs en onderzoek met elkaar te combineren. Door de vele onderwijstaken, die veelal ook voorrang dienen te krijgen, komt het onderzoek in het nauw, waardoor sommige docenten in de avonduren en in weekenden door moeten werken om nog aan de vereisten van hun functie te voldoen. Universitair docent Sven had hier onlangs een conflict over met zijn werkgever. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Sven stapte naar de AOb toen hij door zijn leidinggevende op het matje werd geroepen wegens het niet voldoen aan zijn publicatieplicht. Als Sven aangeeft dat er geen goede balans is tussen onderwijs en onderzoek, en dat hij graag minder onderwijs- en meer onderzoeksuren zou krijgen, wordt hem verweten dat hij niet genoeg ambitie heeft. De werkgever wil dat Sven ontslag neemt voor het onderzoeksdeel en enkel als docent (met minder uren) doorgaat. Als Sven hier niet mee akkoord gaat volgt een beoordelingstraject, zo dreigt de werkgever.

Met behulp van een AOb-jurist heeft Sven ondertussen het ontslag kunnen voorkomen, maar een structurele oplossing voor dit veelvoorkomende probleem is er niet. Hij voert nog steeds zowel de onderwijs- als onderzoekstaken uit, maar heeft voor die laatste taken geen extra tijd gekregen. Wel krijgt hij een jaar extra om aan de publicatieplicht te voldoen.

Door: Nationale Onderwijsgids