Winnaars vijf nieuwe NWO Prijzen Exacte en Natuurwetenschappen bekend

Het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) reikt van 30 november tot en met 4 december 2020 voor het eerst vijf nieuwe wetenschappelijke prijzen uit. De winnaars worden door de jury gezien als een inspiratie op het gebied van maatschappelijke impact, team science, excellente wetenschap, diversiteit en communicatie. De prijzen hebben tot doel wetenschappers te belonen die zich hiervoor inzetten en anderen hiertoe te inspireren. Elf winnaars ontvangen in totaal 350.000 euro.

Team Science Award

Twee onderzoeksteams ontvangen dit jaar de eerste Team Science Awards: Team Minnaard en de Amsterdam Science Park Study Group. Deze teams bestaan uit onderzoekers afkomstig uit verschillende disciplines, waarbij jonge talenten samenwerken met senior onderzoekers. Zij ontvangen elk 10.000 euro, te besteden aan verdere versterking van het team.
 
Team Minnaard is een team dat al geruime tijd samenwerkt aan het maken van moleculen die het menselijk afweersysteem tegen tuberculose kunnen activeren. Zij combineren synthetische en analytische organische chemie, microbiologie en immunologie om hun doel te bereiken. 
 
De Amsterdam Science Park Study Group richt zich op het opbouwen van een gemeenschap van computationele biologen en bio-informatici. De focus van het team ligt op het helpen bij het oplossen van problemen met gegevensanalyse, het delen van de beste werkmethoden en het ontwikkelen van professionele vaardigheden. 
 

Communication Award

De Communication Award gaat naar drie samenwerkingen die zich bezighouden met wetenschapscommunicatie: Muurformules, IAU100 en DondersWonders. Alle teams hebben met hun projecten op een innovatieve manier een breder publiek weten te bereiken. Elk project ontvangt 10.000 euro, bedoeld voor wetenschapscommunicatie.
 
Bij Muurformules worden belangrijke wetenschappelijke resultaten op prominente plekken in Leiden geschilderd, in samenwerking met Stichting Tegenbeeld. 
 
De International Astronomical Union 100 (IAU100) bestaat uit wereldwijde activiteiten en projecten met als doel het belang van astronomie te promoten. Via ruim 5.000 activiteiten in 143 landen zijn naar verwachting circa 100 miljoen mensen bereikt. 
 
Het blog DondersWonders is een initiatief van een diverse groep jonge onderzoekers, verbonden aan het Donders Instituut. De jury prijst de bloggers vanwege het effect en bereik van de artikelen die zij schrijven, zo verschijnen er regelmatig blogs opnieuw als nieuwsberichten in verschillende bladen. Hierdoor bereiken de onderzoekers een nieuw publiek, en leveren ze een actieve bijdrage aan maatschappelijk discussies. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids