Universiteiten Groningen en Oldenburg vieren veertig jaar samenwerking

De Rijksuniversiteit Groningen en de Carl von Ossietzky Universität Oldenburg (UOL) vieren dit jaar veertig jaar samenwerking. Dit deden zij door het hernieuwen van de samenwerkingsovereenkomst tijdens de opening van het Oldenburgse academisch jaar op donderdag 29 oktober 2020; de Festakt. Ter ere van het jubileum werd een gezamenlijke conferentie in Schloss Oldenburg georganiseerd, vooraf gegaan door academische symposia, lezingen en workshops. Vanwege de coronamaatregelen vonden de meeste evenementen online plaats. Dit meldt Rijksuniversiteit Groningen.

De samenwerking tussen beide universiteiten begon in 1980. Tegenwoordig werken de RUG en UOL zowel op het gebied van onderwijs als onderzoek samen. De medische faculteit in Oldenburg, de European Medical School Oldenburg-Groningen, biedt een grensoverschrijdende geneeskundestudie aan en is daarmee uniek in Europa. Daarnaast werken Groningse en Oldenburgse wetenschappers samen aan onderzoek, zoals op gebied van waterstof, neuroscience en muziekwetenschap. Bovendien werken de twee universiteiten met hun regionale partners samen in de zorgverlening, zodat ook patiënten in de grensstreek van de Duits-Nederlandse samenwerking kunnen profiteren.
 
Op donderdag 29 oktober werd de 40-jarige samenwerking tussen de universiteiten van Oldenburg en Groningen officieel hernieuwd. Onderdeel van de feestelijkheden was een wetenschappelijk kaderprogramma, waarin de samenwerkingspartners van gedachten wisselen over een keur aan projecten, onderwerpen en strategische keuzes. De meeste activiteiten vonden op deze dag online plaats. Het wetenschappelijke programma werd gevolgd door een ceremonie, Festakt geheten, waarbij de samenwerkingsovereenkomst voor nog eens tien jaar werd verlengd. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids