Wageningen Universiteit drong aan op afzwakken resultaten onderzoek

De Wageningen Universiteit (WUR) is in opspraak geraakt naar aanleiding van een reportage van televisieprogramma Zembla, waarin wordt besproken hoe de universiteit en onderzoeksinstituut TNO afdwongen dat de resultaten van een belangrijk biologisch voedselonderzoek werden afgezwakt. Het onderzoek, waarin werd uitgezocht of biologische voeding gezonder is dan gangbare voeding, vond in 2007 plaats. Dit meldt De Gelderlander.

Machteld Huber, destijds onderzoeksleider, vertelt in de reportage dat ze eerst door TNO en later ook door de WUR onder druk is gezet om de positieve resultaten niet te delen en deze af te zwakken. Dit zou vooral teweeg zijn gebracht door financiële belangen.

Onderzoek

Huber, verbonden aan het Louis Bolk Instituut, startte in 2005 met het onderzoek ‘Biologisch gezonder?’, waar ook de Faculteit Diergezondheid van de WUR, TNO en het Rijksinstituut voor Voedselveiligheid aan meewerkten. Ze onderzocht of biologisch voedsel gezonder was dan gewoon voedsel door middel van twee groepen kippen. De conclusie was dat de kippen die biologisch voedsel hadden gekregen een beter immuunsysteem hadden ontwikkeld en dus mogelijk ook gezonder waren. Deze conclusie mocht Huber van TNO echter niet presenteren aan toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg. In plaats daarvan moest ze zeggen dat er geen conclusie getrokken kon worden. Zou ze toch de daadwerkelijke conclusie presenteren, dan zou TNO zich terugtrekken uit het onderzoek en in de media verklaren dat het onderzoek niets waard was.

Ook met de mede-onderzoekers van de WUR ontstond een conflict toen Huub Savelkooi, hoogleraar immunologie aan de WUR, afstand nam van de resultaten. Volgens Huber zei hij tegen haar: “Het past niet bij mijn wetenschappelijk imago dat de biologische etende kip gezonder is.”

Door: Nationale Onderwijsgids