Internationale Open Access Week is weer begonnen: 'Open with purpose'

De internationale Open Access week is gisteren begonnen en heeft als thema: Open with purpose: Taking Action to Build Structural Equity and Inclusion. Van 19 tot en met 25 oktober zullen veel organisaties activiteiten organiseren om dit onderwerp verder onder de aandacht te brengen. Open Access beoogt wetenschappelijke publicaties wereldwijd voor iedereen vrij toegankelijk te maken. Dit meldt de VSNU.

Onderzoek dat betaald wordt uit publieke middelen moet wereldwijd vrij toegankelijk zijn. Met 100 procent Open Access is wetenschappelijke kennis sneller beschikbaar en kunnen inzichten sneller leiden tot bijvoorbeeld de ontwikkeling van coronavaccins.
 
 In 2019 is 62 procent van de peer-reviewed artikelen met een Nederlandse aangesloten auteur Open Access gepubliceerd. Na verwachting zal dat ongeveer 75 procent zijn in 2020. De afgelopen jaren heeft de VSNU ingezet op vijf pijlers. Momenteel loopt er een haalbaarheidsstudie voor de laatste stappen naar 100 procent. VSNU brengt jaarlijks het aandeel Open Access publicaties in beeld en rapporteert hierover aan de minister.
 
De VSNU zal samen met de Universiteitsbibliotheken & Koninklijke Bibliotheek en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek een handzaam boekje uitbrengen over licenties en in deze week elke dag beschrijven wat gedaan wordt voor het bevorderen van Open Access.  Daarnaast staan op de website van Open Access alle activiteiten rondom Open Access Week die deze week plaats zullen vinden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids