Studenten Hogeschool Utrecht maken app die helpt met academisch schrijven

Aan de Hogeschool Utrecht (HU) hebben twee studenten samen met een docent een app ontwikkeld die helpt bij het gebruiken van academisch taalgebruik in een essay. Op die manier komt er voor de docenten meer ruimte en tijd vrij om te focussen op de inhoud van essays in plaats van de taal. De app, genaamd Stylelise, stimuleert studenten om zelf na te denken en te verbeteren. Dit meldt Hogeschool Utrecht. 

HU-docent Dominic Ruiz liep al geruime tijd rond met het idee voor een tool die studenten helpt bij het ontwikkelen van hun academisch taalgebruik in essays en werkstukken. “Academisch schrijven is een andere vorm van schrijven dan je gewend bent”, vertelt hij. “Studenten hebben er moeite mee. Ik gaf les na les om het ze te leren en je spendeert als docent uren aan het geven van feedback. Dat terwijl er zoveel andere zaken zijn die je inhoudelijk aan moet pakken.”

Stylelise

Samen met ICT-studenten Niels van Brakel (22) en Patrick Kottman (21) heeft hij nu de app Stylelise ontwikkeld, die Engelse essays checkt op academisch schrijven. “Je kunt dit programma gebruiken zonder iets te weten over academisch schrijven”, aldus Ruiz. “Stukje bij beetje leer je hoe het moet.” De app laat door middel van rode strepen in het document zien welke onderdelen verbeterd kunnen worden. Het geeft echter niet direct het juiste antwoord, waardoor studenten zelf moeten nadenken en verbeteren en daardoor leren beter academisch te schrijven. De app is te gebruiken op de desktop. Het eerste essay dat studenten uploaden is gratis, maar daarna moeten ze tokens kopen of een abonnement afsluiten.

Door: Nationale Onderwijsgids