Studenten overtreden op verschillende plaatsen coronaregels

De Leidse studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus heeft vrijdag maatregelen genomen, nadat donderdagavond een honderdtal leden coronaregels heeft overtreden. Het bestuur sluit per direct het verenigingspand voor twee weken. In Rotterdam stuitte de politie op een illegaal studentenfeest.

De politie beëindigde de bijeenkomst van eerstejaarsstudenten in het Leidse Van der Werfpark. De studenten zouden met veel bier en wijn samen feest hebben gevierd. Ze zongen ook en hielden zich niet aan de afstandsregel. Omwonenden belden de politie, die het park ontruimde.
 

'Ongelooflijke ezels'

L.V.V.S. Augustinus zegt het gedrag 'ten zeerste' af te keuren. "Wij vinden dit gedrag dom en onverantwoord, zeker nu het aantal coronabesmettingen in de regio Hollands-Midden fors oploopt." Naast de sluiting van de sociëteit wordt ook de kennismaking van de eerstejaars twee weken opgeschort en worden alle aanwezigen opgeroepen in thuisquarantaine te gaan. Ook denkt het bestuur nog na over consequenties voor de betrokken leden.
 
De rector magnificus van de Universiteit Leiden, Carel Stolker, is boos over het gedrag van de studenten. "Ongelooflijke ezels deze studenten. Terecht dat de stad kwaad is - ben ik ook", twittert hij.
 

Illegaal studentenfeest Rotterdam

Dit weekend vond in Rotterdam een illegaal feest in een studentenpand plaats. In het gebouw aan de Oostzeedijk Beneden in Kralingen waren enkele tientallen jongeren aan het feesten. De meeste van hen waren "stomdronken" en niet van plan te vertrekken. "Er is voor gekozen geen aanhoudingen te verrichten, maar 36 jongeren hebben een boete gekregen", aldus de woordvoerster. "Onder lichte dwang en met gepast geweld is het studentenpand uiteindelijk ontruimd. Iedereen die er niet woont, moest eruit."
 

Burgemeester Halsema in gesprek met studenten

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft gesproken met tientallen vertegenwoordigers van studentenverenigingen over het oplopende aantal coronabesmettingen onder twintigers. Ze ontving de jongeren op het stadhuis, zo meldt ze op Instagram.
 
"Jullie hebben de sleutel in handen om een rem te zetten op het aantal besmettingen. We willen heel graag voorkomen dat jullie sociale activiteiten verder moeten worden beperkt." Halsema voegt er de hashtag #goedgesprek aan toe.
 
Bron: ANP