Online toezicht Erasmus Universiteit werkte niet, studenten verliezen diploma

Tientallen rechtenstudenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben deze week te horen gekregen dat hun tentamen ongeldig is verklaard, twee maanden na dato. Reden: het online toezicht werkte niet naar behoren, waardoor de universiteit niet kon waarborgen dat er niet gespiekt werd. Van zeker vijftien studenten is daardoor zelfs het diploma ingetrokken. Dit meldt NOS.

Het tentamen werd in juli online afgenomen vanwege de coronamaatregelen. Door middel van proctoringsoftware kan de universiteit bij iedere studente afzonderlijk meekijken of er niet gespiekt wordt. Dit gebeurt via de webcam, de microfoon en soms de webbrowser.
 
De studenten zijn echter deze week via een mail geïnformeerd dat er iets niet goed is gegaan met de webcam-beelden. Hierdoor kon de Erasmus Universiteit niet anders dan de bijna 100 tentamens alsnog ongeldig te verklaren. Volgens de universiteit was het niet mogelijk de studenten hiervan eerder op de hoogte te stellen, omdat het softwarebedrijf de beelden niet eerder kon aanleveren.
 
Wat er precies is gebeurd en of het gaat om technische problemen of de verbinding, is niet duidelijk, dat moet nader onderzocht worden. Volgens Universiteitsraadslid Philip van Moll gaven gedupeerde studenten aan dat ze de fouten bij ProctorExam niet zelf konden zien:  het lampje van de webcam stond aan en er was gewoon internetverbinding.
 
De gedupeerde studenten hebben rond deze tijd allemaal een individueel gesprek met de universiteit over de gevolgen hiervan voor hun studie. Sommigen studenten hebben een advocaat in de arm genomen. Ze vinden dat de technische problemen worden afgeschoven op hen. Ook vinden ze het beledigend dat er nu wordt gedaan alsof de studenten “een soort van fraude” hebben gepleegd. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids