Zwolle grijpt Nationaal Groeifonds aan voor realiseren universitair onderwijs

Het kabinet trekt de komende vijf jaar 20 miljard euro uit voor het Nationaal Groeifonds om de Nederlandse welvaart te vergroten, onder andere door kennisontwikkeling en innovatie. Voor Zwolle zou het miljardenfonds een ideale manier zijn om universitair onderwijs naar de stad te krijgen, aldus wethouder Klaas Sloots. Dit meldt Tubantia.

Eén van de vijf projecten waarvoor Sloots geld uit het Nationaal Groeifonds wil halen is het ontwikkelen van het stationsgebied zodat dit het innovatiemiddelpunt van de regio kan worden. Hier ziet Sloots ook kansen voor het aantrekken van universitair onderwijs. “Wij worden echt geen Leiden of Groningen, maar we zien in de spoorzone wel mogelijkheden om het ontbrekende universitaire onderwijsdeel in Zwolle mogelijk te maken”, legt hij uit. “Een zelfstandige universiteit is een paar keer geprobeerd, maar dat is niet de weg. In samenwerking met de universiteiten van Groningen en Twente zijn er onder hun vlaggen wel mogelijkheden.”

Innovatiecentrum

Er wordt al jaren aan de spoorzone van Zwolle gewerkt, en sinds 2018 zit innovatiecentrum Perron038 er gevestigd, waar ook Hogeschool Windesheim actief bij betrokken is. Hier wordt gewerkt aan technologische ontdekkingen voor de machinebouw in Oost-Nederland. De bedoeling is dat er meer innovatiecentra in het stationsgebied komen waar universiteiten vervolgens bij kunnen aansluiten. Met een kenniscentrum van deze omvang hoopt Sloots bij het Nationaal Groeifonds terecht te kunnen voor financiering.

Door: Nationale Onderwijsgids