Studentensteden lopen miljoenen euro's mis door spookstudenten

Er staan duizenden studenten niet ingeschreven in de gemeente waar ze wonen en studeren. Door deze zogenaamde spookstudenten lopen studentensteden jaarlijks miljoenen euro’s mis. Studenten geven aan zich niet te kunnen inschrijven door onderverhuur. Dit meldt BNR.

Utrecht is een van de weinige steden die nader onderzoek heeft gedaan naar het aantal spookstudenten binnen de stad. Uit die cijfers blijkt dat 7 procent van de studenten zich niet heeft ingeschreven in de stad, terwijl zij daar wel wonen en studeren. Dit komt neer op zo’n 2000 studenten, waardoor Utrecht een financiële strop heeft van 2,5 miljoen euro per jaar.

Onderliggend probleem is het woningtekort. Ruim een derde van de spookstudenten zegt dat hij of zij zich niet kan inschrijven of zelfs mag inschrijven van de huisbaas omdat deze de kamers onderverhuurt. Binnen de gemeente Utrecht is het zo dat studenten die met drie of meer mensen een woning huren een vergunning moeten hebben. Een mogelijke oplossing kan zijn om vergunningsvrij wonen in te voeren, vindt Utrechts gemeenteraadslid Jeffrey Koppelaar van de partij Student & Starter.

Door: Nationale Onderwijsgids