Maastricht uitgeroepen tot beste studentenkamerstad van 2019

Studentenstad Maastricht is vandaag uitgeroepen tot de beste studentenkamerstad van 2019. Met medewerking van Kences en Vastgoed Belang nomineert de Landelijke Studentenvakbond jaarlijks de studentenstad die zich onderscheidt in het faciliteren van studentenkamers. Maastricht blonk dit jaar uit door de sterke, Engelstalige informatievoorzieningen die studenten ondersteunen in hun zoektocht naar een woning. Dit meldt de LSVB.

Wethouder Bert Jongen (Student en Stad) van de gemeente Maastricht is trots om de prijs in ontvangst te mogen nemen: “Een betere erkenning kun je als stad niet krijgen”. En volgens wethouder Vivianne Heijnen (Wonen) is er het afgelopen jaar veel gedaan om van Maastricht een studentenstad te maken waar zowel nationale als internationale studenten zich thuis kunnen voelen. 
 
Naast de goede Engelstalige informatievoorzieningen kwam Maastricht als beste uit de bus door haar verschillende projecten op het gebied van studentenhuisvesting, zoals het Kenmerk Prettig Wonen. Dit is een kenmerk dat panden kunnen krijgen als zij voldoen aan diverse eisen, zoals het regelen van een aanspreekpunt voor de buurt als buurtbewoners problemen ervaren met de bewoners van een pand met kamerverhuur. De gemeente hoopt de titel volgend jaar opnieuw in ontvangst te mogen nemen. “De komende jaren zetten we stevig in op de ontwikkeling van een campusomgeving rondom de Maastricht Health Campus. Alleen dit jaar al ontstaan daar 250 tijdelijke studenteneenheden. Ook proberen we de betaalbaarheid verder te verbeteren,” aldus Heijnen. 
 
De studentenstad die het slechtst scoorde op het rapport van de Landelijke Studentenvakbond is Tilburg. Zo is het de stad niet gelukt om de (internationale) groei van de universiteit bij te benen waardoor studenten eerder dit collegejaar genoodzaakt waren een tentenkamp op te zetten. Door strenge verkameringsregels en een relatief kleine corporatiesector komt de belangrijkste oplossing voor het tekort vanuit Purpose Built Student Accommodation, zoals de Cobbencampus of Student Housing Holland. Deze aanbieders vragen door bijkomende servicekosten exorbitant hoge huren. Een student kan hier uitgaan van een studio van 20m2 met een maandelijkse huur van soms wel meer dan 700 euro. 
 
De strenge verkameringsregels gelden eveneens voor veel andere grote studentensteden. Uiterst zorgelijk, stelt ook LSVb-voorzitter Lyle Muns: “Studentenpanden worden aangemerkt als bron van overlast, wijken worden afgesloten voor studenten en in sommige gevallen volgt zelfs een stop van uitgifte van verkameringsvergunningen.”
 
Met de jaarlijkse prijs voor beste Studentenkamerstad hoopt de LSVb dan ook aandacht te genereren voor de grote kamertekorten en gemeenten te stimuleren hun woonbeleid aantrekkelijker te maken en tekorten tegen te gaan. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids