'Geef studenten meer ruimte om met ov te reizen'

Studenten zouden meer mogelijkheden moeten krijgen om met trein, bus, tram en metro te reizen. Ze hebben toegang tot de universiteit en het contact met medestudenten en docenten nodig om kennis op te doen en zichzelf te ontwikkelen, zeggen de rectores magnifici van vijftien universiteiten in een gezamenlijk stuk op wetenschapssite ScienceGuide.nl.

Studenten kunnen straks mogelijk tussen 11.00 en 15.00 uur met het openbaar vervoer reizen. Binnen die periode moeten ze naar de campus reizen, college volgen en weer terug naar huis. Dat is volgens de universiteitsbestuurders te krap. "Geef studenten ook in deze crisisperiode de ruimte die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen. Die ruimte organiseren wij op onze universiteiten. Laat studenten daar ook naartoe kunnen komen. Het is een investering in de toekomst."

Vanwege de coronacrisis is het campusleven grotendeels stilgelegd. Colleges worden veelal online gegeven. "Als je een willekeurige universiteitscampus in Nederland opwandelt word je getroffen door een beklemmende leegte. De normale bruisende sfeer ontbreekt, geen geanimeerde discussies, geen groepen jonge mensen die samen studeren, recreëren, onderzoeken, geen interacties met docenten of onderzoekers", schrijven de bestuurders.

Geen gelijke toegang

Onlinecolleges zijn geen permanente oplossing, benadrukken ze, omdat niet iedereen gelijke toegang heeft: "Gebrekkige wifi en een ongemakkelijke thuissituatie zijn desastreus voor het onlineleerproces. De diversiteit van onze studentenpopulatie is een groot goed, maar we zien weer verschillen optreden. Deze crisis mag er niet voor zorgen dat de ongelijkheid in het onderwijs weer gaat toenemen."

De oproep is ondertekend door de bestuurders van de universiteiten in Groningen, Eindhoven, Rotterdam, Delft, Nijmegen, Utrecht, Maastricht, Wageningen, Enschede, Tilburg, Leiden en Amsterdam en door de rectoren van de Open Universiteit en de Universiteit voor Humanistiek.

Door: ANP