Universiteiten verdeeld over gebruik van video-app Zoom

Steeds minder scholen en universiteiten gebruiken de video-app Zoom, ondanks dat de app zeer gebruiksvriendelijk is. Ze geloven niet meer dat Zoom de beveiliging en privacy voldoende kan waarborgen. Dit meldt NOS.

Zoom is doordat veel bedrijven wereldwijd naar thuiswerken zijn overgeschakeld in korte tijd zeer populair geworden. Daardoor gingen veiligheidsonderzoekers de dienst ook beter bekijken en kwamen in korte tijd een flink aantal beveiligings- en privacygebreken aan het licht.
 

Gehackt

Zo ging het begin april mis tijdens een digitale les bij het Erasmus College in Zoetermeer. Via de Zoom kwamen ineens pornografische en racistische beelden tevoorschijn. Het lukte de docent niet de beelden meteen weg te halen. De school is onmiddellijk gestopt met het gebruik van Zoom. Naar aanleiding van dit bericht zijn ook veel basisscholen in onder andere Groningen overgestapt op een andere video-app. 
 

Universiteiten

Van de acht universiteiten die de NOS heeft gesproken, zegt de helft geen vertrouwen meer te hebben in Zoom. Volgens de Vereniging van Universiteiten is er geen beleid op het gebruik van apps voor videoconferenties; de universiteiten moeten zelf een risico-afweging maken.
 
De Rijksuniversiteit Groningen en de TU Eindhoven maken geen gebruik meer van Zoom vanwege de slechte beveiliging. Universiteit Leiden besloot dit al een jaar geleden. De Universiteit Utrecht gedoogt de app, maar raadt het gebruik wel ten zeerste af. Tilburg University gebruikt Zoom nog wel, maar alleen voor colleges en niet voor vergaderingen. 
 
Maastricht University, Erasmus Universiteit en de Universiteit van Amsterdam hebben Zoom niet in de ban gedaan. "Het is heel gebruiksvriendelijk", laat een woordvoerder van de UvA weten. "Maar we bieden wel alle instructies om de privacy te waarborgen. Zo kom je er alleen in met een UvA-id."
 
Door: Nationale Onderwijsgids