Maastrichts wetenschapstalent met Rubicon-beurs naar Australië

Imre Kouw promoveerde in 2018 aan de Universiteit Maastricht. Ze is een van de achttien uitverkoren Nederlandse wetenschapstalenten die onderzoek gaan doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met geld van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de zogenoemde Rubicon-financiering. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven om internationale ervaring op te doen. Imre Kouw gaat haar onderzoeksvoorstel uitvoeren in het Australische Adelaide. Dit meldt de Universiteit Maastricht.

Imre Kouw doet onderzoek naar de effecten van kunstmatige voeding bij patiënten die op de intensive care zijn opgenomen. Onder meer om logistieke redenen en het controleren van de bloedsuikerspiegels staat die kunstmatige voeding vaak permanent aan. Bekend is dat  24/7 eten, dus zonder een periode van vasten tussen de maaltijden, bij gezonde mensen negatieve gezondheidseffecten heeft. Kouw gaat in Australië onderzoek doen naar de vraag wat de effecten zijn van sondevoeding op gezette tijden op de bloedsuikerspiegels en de spijsvertering van ic-patiënten: “Ik wil graag de gezonde, normale toestand van drie tot vier maaltijden per dag nabootsen om te zien wat dit bijvoorbeeld doet met de maaglediging, afgifte van honger- en verzadigingshormonen en spiermassa.”
 
Kouw promoveerde in Maastricht bij professor Luc van Loon. Momenteel is zij bezig met de afronding van haar postdoconderzoek op het gebied van periodiek vasten. Ze doet dat aan de Australian Catholic University in Melbourne. Haar Rubicon-beurs gaat ze vanaf juni verzilveren in het hypermoderne ziekenhuis in Adelaide, het Royal Adelaide Hospital. “Hier wordt complex fysiologisch voedingsonderzoek uitgevoerd in ic-patiënten; daarnaast zijn de onderzoekstechnieken en expertise die van toepassing zijn op mijn onderzoek hier optimaal”, aldus Kouw.
 

Topinstituten

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor jonge onderzoekers mogelijk onderzoek te doen aan topinstituten zoals Stanford en Harvard. 74 onderzoekers hebben zich vorig jaar aangemeld om in aanmerking te komen voor een Rubicon-beurs. Daarvan zijn er onlangs achttien toegekend. Tien laureaten gaan naar de Verenigde Staten, twee naar Italië, twee naar Duitsland, en de resterende vier naar hoog aangeschreven instituten in Australië, Zwitserland, Canada en België.
 
Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot maximaal 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo’n zestig jonge onderzoekers financieren binnen het programma Rubicon, voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden.    
 
Door: Nationale Onderwijsgids