Studenten kritisch over digitale software tijdens tentamens

Studenten hebben kritiek geuit op het gebruik van het programma Proctorio tijdens tentamens. Deze software wordt ingezet om te achterhalen of er wordt gefraudeerd. De studenten zijn van mening dat hun privacy door het programma in het geding komt. Dit melden NU.nl en de NOS.

De software houdt studenten in de gaten aan de hand van de camera die op de laptop of computer zit. Het programma maakt gebruik van oog- en handbewegingen om vast te stellen of er fraude wordt gepleegd. Bovendien zou aan studenten worden gevraagd om beelden van de kamer, waarin ze het tentamen afnemen, op te nemen en die te sturen.
 
Studenten zijn er echter bang voor dat de beelden die gemaakt worden, worden opgeslagen, maar niet worden verwijderd. Op de manier kunnen ze terechtkomen bij grote techbedrijven.
 
Voordat ze een tentamen kunnen maken, moeten studenten ermee akkoord gaan dat videobeelden worden geregistreerd en opgeslagen. Wanneer ze dit niet doen, mogen ze het tentamen niet maken. Volgens studentenvakbond de LSVb, is de keuze dus niet vrijwillig. De bond pleit voor alternatieven, zoals onderzoeksopdrachten en papers.
 
De Universiteit van Tilburg startte een petitie, die al meer dan 2000 keer is ondertekend. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids