Miljoenen leerlingen thuis door coronavirus

Door de uitbraak van het coronavirus ligt het publieke leven maandag voor een groot deel stil. Tienduizenden cafés, sportclubs, scholen en andere voorzieningen zijn gesloten en miljoenen mensen zitten daardoor thuis. Hierbij een overzicht van de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) kondigde zondag aan dat eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops hun deuren moeten sluiten. Als gevolg van de maatregelen zijn bijna 38.000 cafés en restaurants en zo’n 600 coffeeshops gesloten. Hier werken 385.000 koks, serveerders en keukenhulpen. Zij zitten niet allemaal thuis zonder werk. Het is namelijk nog wel mogelijk om eten te bestellen bij platforms als Thuisbezorgd.

Onderwijsminister Arie Slob sloot alle scholen en de kinderopvang. Daardoor zitten 3,6 miljoen leerlingen en studenten van scholen, mbo-instellingen, universiteiten en andere onderwijsinstellingen thuis. Dat meldde een woordvoerder van het CBS eerder op het sociale netwerk Twitter. Wel wordt opvang geregeld voor kinderen van mensen die in cruciale sectoren werken. De maatregelen raken bovendien ruim 600.000 docenten, leerkrachten, medewerkers van kinderdagverblijven en mensen met ondersteunende beroepen. Hieronder vallen ook de 49.000 sportinstructeurs die thuiszitten omdat sportclubs zijn gesloten.

Eerder werden de publieke bijeenkomsten van 100 mensen of meer afgelast. Daardoor zijn ook veel musea, theaters en concertzalen niet open voor publiek. Nederland telt 245 theaters en schouwburgen, 625 musea en 49.000 componisten, dansers, acteurs en andere uitvoerende kunstenaars.

Door: ANP