Beeld: Tweede Kamer

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib ontvangt op vrijdag 6 maart de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zij krijgt de prijs onder meer vanwege haar 'niet-aflatende strijd voor de positie van vooral Marokkaanse vrouwen in Nederland' en haar 'inspirerende voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratieachtergrond'. Dit meldt de Tweede Kamer

Juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker zei bij de bekendmaking in oktober 2019: “Juist in het jaar waarin we 100 jaar kiesrecht vieren, willen we met de toekenning van de prijs aan Khadija Arib benadrukken hoe belangrijk democratische waarden zoals vrijheid van meningsuiting en gelijke behandeling voor mannen en vrouwen nog steeds zijn.” De jury concludeert dat 'Khadija Arib, net als Aletta Jacobs, weet wat het is om tegen de stroom in te zwemmen, om niet aan de heersende regels te voldoen, om je ambities te volgen'.
 

Democratische waarden

Khadija Arib ontvangt de prijs uit handen van rector magnificus prof. dr. Cisca Wijmenga.  De Aletta Jacobsprijs wordt iedere twee jaar door de RUG uitgereikt aan een vrouw met een academische opleiding, die zich nationaal en/of internationaal verdienstelijk heeft gemaakt op het terrein van de emancipatie. 
 

College Tour

Op 5 maart, de dag voorafgaand aan de prijsuitreiking, organiseert de RUG een ‘College Tour’ ter ere van Khadija Arib. Jonge academici krijgen de mogelijk om met de Voorzitter in gesprek te gaan over haar leven, carrière en prestaties.