Petitie gestart tegen ontslag van hoogleraar RUG die van fraude beticht wordt

Voormalig rector magnificus Frans Zwarts van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een petitie opgesteld waarin hij het opneemt voor de onlangs ontslagen hoogleraar Joost Herman. Deze was ontslagen vanwege vermeende subsidiefraude en valsheid in geschrifte. Zwarts en andere (oud-)medewerkers geloven niet in opzettelijke schuld. Dit meldt RTV Noord.

In maart van vorig jaar schorste de universiteit drie medewerkers van de faculteit der Letteren omdat vermoeden bestond dat publiek geld (subsidiegeld en collegegeld van studenten) dat bestemd was voor de RUG niet (rechtstreeks) bij de universiteit terecht is gekomen maar weggesluisd is naar een stichting. Het gaat om een bedrag van 1,2 miljoen euro. 
 
Na onderzoek deed de universiteit begin dit jaar aangifte van (subsidie)fraude en valsheid in geschrifte. Tegelijk is beslag gelegd op het banktegoed van de stichting. Hoogleraar Joost Herman is ontslagen, aan twee andere medewerkers zijn “ernstige waarschuwingen” uitgedeeld.
 

'Unfair en extreem'

Oud-rector Zwarts en nabije collega en hoogleraar Pieter Boele van Hensbroek zeggen echter dat Herman niet met opzet gefraudeerd kan hebben. Ze roepen het College van Bestuur dan ook op om “deze confronterende koers te laten varen en eerst af te wachten wat de rechter beslist”. In de petitie noemen ze de onmiddellijke schorsing, aangifte van fraude, een civiele claim van meer dan een miljoen euro en het ontslag “ongewoon drastisch”. Er zou geen kans zijn geweest tot hoor en wederhoor bij het College Van bestuur. Bovendien zijn bewoordingen als gebrek aan ‘integriteit’ en aan ‘moreel besef’ en ‘schending van iedere denkbare norm van goed werknemerschap’ uiterst unfair en extreem, schrijven de initiatiefnemers.
 
Aanstaande donderdag zal de kantonrechter zich buigen over de ontslagvergunning die de RUG heeft aangevraagd.
 
Door: Nationale Onderwijsgids