NWO en ZonMw: onderzoek coronavirus snel open access maken

NWO en ZonMw steunen de oproep van internationale onderzoeksfinanciers en wetenschappelijke uitgevers om onderzoek op het gebied van het coronavirus zo snel mogelijk open access te maken. Dit meldt NWO.

De uitbraak van het nieuwe coronavirus in China (2019-nCoV) vormt een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Wereldwijd werken onderzoekers onder hoge druk aan de analyse van het pathogeen. De cruciale genetische data over de ziekte werd een paar weken geleden al gedeeld via een open repository en stelt onderzoekers gezamenlijk in staat het pathogeen te bestuderen.
 
In reactie hierop roept een aantal internationale onderzoeksfinanciers op om publicaties en onderzoeksdata die relevant zijn voor het bestrijden van de ziekte zo snel mogelijk open access beschikbaar te maken. Eerder gebeurde dat in reactie op de Zika-uitbraak in Zuid-Amerika en de ebola-crisis in Afrika.
 
NWO en ZonMw onderschrijven de oproep en doen een beroep op tijdschriften om alle publicaties in welke vorm dan ook (artikelen, pre-prints) inclusief de onderliggende data zo snel mogelijk open access beschikbaar te maken. Ook doen ze eebn berope op onderzoekers om zich in te spannen hun resultaten in welke vorm dan ook zo snel mogelijk te delen en ter beschikking te stellen aan de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).
 
Door: Nationale Onderwijsgids