Normal_cyber__hack__computer__internet

Duizenden overheidsmedewerkers kunnen niet thuiswerken vanwege een veiligheidslek in Citrix-software. Verhoeven (D66) vraagt minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) naar de gevolgen. Dit meldt de Tweede Kamer.

In december werd een kwetsbaarheid in Citrix-software geconstateerd. Kwaadwillenden zouden dat lek kunnen gebruiken. De tijdelijke oplossing van Citrix bleek niet veilig. Daarom riep het Nationaal Cyber Security Centrum op om de toegang tot de veelgebruikte thuiswerksoftware te blokkeren. Een goed besluit, vindt Verhoeven, maar is de digitale veiligheid bij de overheid wel op orde?
 
Door goede monitoring van de digitale experts bij de overheid is in dit geval adequaat gehandeld, benadrukt Grapperhaus. Helaas zijn risico's in de toekomst niet uit te sluiten, zegt de minister. Hij haalt een recent WRR-rapport over digitale ontwrichting aan. Volgens Grapperhaus is het een kwestie van tijd tot een hack of een fout in een digitaal systeem zorgt voor maatschappelijke ontwrichting, gezien de afhankelijkheid van computersystemen.