Logo_tilburg_universiteit_logo

Ter gelegenheid van de Wereld Mensenrechtendag op 10 december zijn vandaag aan Tilburg University de Max van der Stoel Human Rights Awards 2019 uitgereikt. Julie Fraser van de Universiteit Utrecht ontving de prijs voor beste proefschrift op het gebied van de mensenrechten en Peggy ter Vrugt van de Universiteit Maastricht won de prijs voor haar Masterscriptie in dat vakgebied. Dit meldt Tilburg University.

De jury, onder leiding van universiteitshoogleraar van Tilburg University en voorzitter van het T.M.C. Asser Instituut prof. dr. Ernst Hirsch Ballin, was unaniem in haar beslissing. Dit jaar hadden Nederlandse en Vlaamse universiteiten 24 studies genomineerd, bijna tweemaal zoveel als bij de vorige editie in 2017.
 
Dr. Julie Frasers dissertatie is getiteld Every Organ of Society. Exploring the Role of Social Institutions in the Effective Implementation of International Human Rights Law. Volgens de jury heeft Fraser met dit onderzoek de kern geraakt van de uitdagingen voor de bescherming van de mensenrechten in de 21ste eeuw, namelijk hoe maatschappelijke instellingen en niet-statelijke actoren de mensenrechten implementeren. Ze kwam met goed gefundeerde aanbevelingen en speelde terecht in op de verschuiving van de staat als centrale actor in de toepassing van de mensenrechten naar andere instituties. Fraser ontving een bedrag van 2.000 euro. 
 
Peggy ter Vrugt LLM, die de prijs won voor haar Masterscriptie Innocent, forgotten and punished. Rights of children of imprisoned mothers in the Netherlands, combineerde de traditionele methode van interpretatie van wetgeving volgens de jury op originele wijze met een veldonderzoek. Ter Vrugt ontving een bedrag van 500 euro.
 

Over de Max van der Stoel Human Rights Award 

De Max van der Stoel Human Rights Award is in 1995 in het leven geroepen door Tilburg Law School en in 2002 naar Max van der Stoel vernoemd toen hij afscheid nam van de Tilburgse universiteit als hoogleraar internationaal recht. Sinds 2019 organiseren Tilburg Law School en het Netherlands Network for Human Rights Research (NNHRR) van het T.M.C. Asser Instituut gezamenlijk eens in de twee jaar de prijsuitreiking. De Max van der Stoel Award is bedoeld als stimulans voor studenten en promovendi van Nederlandse en Vlaamse universiteiten. 
 
Max van der Stoel (1924-2011) heeft in zich vele hoedanigheden ingezet voor de mensenrechten, onder meer als politicus, minister van Buitenlandse Zaken, Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden van de OVSE en VN Rapporteur inzake Mensenrechten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids