Normal_wetenschap_onderzoek_chemie_laboratorium

De voormalige universitair docent van de Universiteit Leiden die de wetenschappelijke integriteit zou hebben geschonden, blijkt de Italiaanse Lorenza Colzato te zijn. Zij zou onder andere bloed hebben laten afnemen bij proefpersonen zonder de hiervoor vereiste toestemming. Dit meldt NU.nl. 

Lorenza Colzato was tot 2017 universitair docent Cognitieve Psychologie in Leiden. Daarna vertrok ze naar Bochum, om daar te gaan werken als hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Ruhr-Universität.
 
Naast het afnemen van bloed zonder toestemming diende de docent subsidieaanvragen in met gemanipuleerde onderzoeksgegevens. Ook heeft de medewerker auteurs opgenomen in een onderzoek die helemaal geen bijdrage hebben geleverd. "Vastgesteld is dat de betrokken onderzoeker in het wetenschappelijk werk ook herhaaldelijk onderzoeksresultaten selectief heeft weggelaten (datamanipulatie) en dit niet heeft gemeld of beargumenteerd", aldus de Universiteit Leiden.
 
Nadat de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit Leiden klachten over haar werkwijze had binnen gekregen, stelde deze een onderzoek in. De Universiteit Leiden zal alle wetenschappelijke publicaties van Colzato uit de tijd dat ze in Leiden werkte controleren op schendingen van de wetenschappelijke integriteit.
 
Door: Nationale Onderwijsgids